In de jaren '80 heersten werkloosheid en hyperinflatie.
New wave had de punk opgevolgd. Maar ook stevige rock was niet weg te denken in 't Hoekske. De jeugd had de weg snel gevonden. Met openlijke aankondigingen werd duidelijk gemaakt dat het Hoekske echt open stond voor iedereen, zolang het wederzijds respect kon heersen. "Van jong tot oud, van soldaat tot luitenant, van lesbisch tot janet, …" stond woordelijk in de missieteksten die uithingen.
De wereld werd groter voor iedereen. De new beat overspoelde vanuit Vlaanderen de ganse wereld. Niet langer een rokerige kroeg en flets bier maar nieuwe ervaringen en belevingen staan sindsdien hoog op het verlanglijstje. De klanten moesten de ambassadeurs worden. Met talrijke 'tapcursussen' leerden zij wat een echte goede kwaliteitspint is. Later volgden er ook pizzacursussen. En tijdens de "culinaire risico's" mochten klanten hun gedacht geven over de aangeboden gerechten. 'Niet goed was niet betalen.'
De grenzen tussen generaties vervagen. Klanten van voordien en de kinderen van die klanten, zitten er niet langer mee in om samen op stap te gaan. Naargelang het uur van de dag heeft die klant een andere pet. De beste koffie overdag, het friste pintje in late namiddag en 's nachts mag het wat ruiger. De eerste 'boenke-boenke' muziek rolt uit de boxen. Maar even goed is die klant op zoek naar andere dingen. Het 'pinten pakken en trakteren aan den toog' is niet langer de hoofdzaak in een kroeg. Gezellig samen zitten aan een tafeltje wint terrein, net zoals het ontdekken van nieuwe dranken en gerechten of van andere verhalen. Nog lang voor het rookverbod er was, zorgde een sterke luchtverversingsinstallatie dat ook niet- rokers zich welkom voelden in 't Hoekske. Kwaliteit als ondergrens wordt 'normaal'.
Ondertussen werken de kinderen van onze eerste klanten zelf in 't Hoekske of 't Eetkafee. De ganse horecasector heeft nu geregistreerde kassa's, terwijl 't Hoekske dat al had sinds 1994. Het gelijk speelveld komt weer in zicht. Digitaal betalen is in opmars. BTW bonnekes zijn geaccepteerd. De klant weet nu dat 'een heerlijk product, ook een eerlijke prijs heeft'. De smartphone is nu echt overal en altijd aanwezig. Die alomtegenwoordige camera is helaas dodelijk voor de vroegere spontane kroegambiance.
En dan is er CORONA. De klanten begrijpen en steunen. Maar er is meer, al is het vandaag nog wat afwachten wat de langere-termijn-veranderingen zullen zijn 'post corona'. We schatten in dat het 'op stap gaan met gekenden' zich zal doorzetten. Terwijl het 'binnenstappen in een kroeg en ik zie wel wie er zit', zou kunnen minderen. Vooral het respecteren van voldoende afstand tussen klanten, is een blijvend effect dat de vraag naar meer terras heeft opgedreven. Die vraag wordt ingelost. Corona trok een lijn in de historiek.