Van idee tot opening…

In 1983 had Jan De Haes een idee: "Als pas afgestudeerde Toegepaste Economische Wetenschappen, zocht ik een "job" om mijn ambitie om nog verder te studeren te financieren. Ik stapte naar bierhandel Van Rompaey, eigenaar en leverancier van het pand. Aanvankelijk waren ze sceptisch maar hun zoon Gust overtuigde hen om ons toch die kans te geven. Met de hulp van familie en vrienden gingen we van start. Niet wetend dat dit project mijn en ons leven lang zou blijven doorgaan". Maar zoals bij elk bedrijf zijn er goede en ook moeilijkere dagen. Dank zij de steun van leveranciers en de medewerking ook van de gemeentelijke overheid en hun diensten, is er veel mogelijk geworden.

De apenjaren '80…

Het was eigenlijk een superjonge ploeg, met amper of niks ervaring. Jan De Haes was als oudste amper 21 jaar. Flosh was 19. Hedendaags modewoorden zoals inclusie of diversiteit werden niet gebruikt, maar toen al wel feitelijk toegepast. Al snel rees als 'zusterbedrijf' ook de "Cité" (met Jan en Ingrid) op aan het uitgangsfirmament. Een alternatieve new wave club, midden in Bergstraat. Een nieuwe trend was gezet. Met Flosh als frontman van The Masai was er een korte lijn naar de Belgische muziekscene. Ruim 20 jaar zijn de Hoekskesfeesten in het laatste weekend van augustus een volks muziekfeest geweest tot die rol werd overgenomen door Hestival.

De doorleerjaren '90…

De kennis tot het maken van pizza werd met meerdere studiereizen gehaald uit Italië, maar de aanpak bleef Vlaams. De eerste pizzazaak in Heist vervelde vrij snel tot 't Eetkafee met een breed aanbod van wereldkeuken dankzij studiereizen naar Mexico en Spanje. In '93 opende hervormde deze ploeg de 'cafetaria van het wandelbos' om tot het "Boshuis" (met Ivan Dave en Pol). Hoekskesklanten van weleer, kwamen nu met hun kroost naar 't Boshuis. Daar kwam ook de 'centrale keuken', die de zelf bereide vacuüm gerechten fabriceerde, om zo snelheid van service en kwaliteit toch te kunnen blijven combineren. Luc, die sindsdien alle ontwerp, bouw en techniek op zich nam, bouwde zelfs een eigen snelkoelsysteem om ook de voedselveiligheid te garanderen.

De zware bouwjaren '00

Als eerste in Heist en wijde omgeving start het Hoekske met tapas. Niet de vooral bij toeristen gekende frituurtoestanden, maar eigen versies. Het aanbod evolueert nu snel. Maar nog sneller evolueert de horecasector. Jan De Haes is ondertussen voorzitter van Horeca Vlaanderen en begrijpt dat die sector zijn maatschappelijk relevantie moet hard maken. Horeca Heist is met het project "pallieteren" pionier in het koppelen van de horeca en de toeristisch-recreatieve beleving. Het Hoekske start mee de 'fietsvriendelijke horeca' en later heeft het Hoekske als eerste een oplaadpunt. Digitaliseren was aan de orde (met Steven) . Er kwam al snel een website. Maar het zijn vooral de digitale planningstools die we in huis ontwierpen die zorgden dat het horecawerk voor iedereen sociaal en familiaal draagbaar kon worden gehouden.

De consolidatiejaren '10

De ploeg is groot geworden, en divers. Maar de combinatie van uiteenlopende talenten, interesses, leeftijden lijkt nog steeds een extra succes ingrediënt. Er werken nu ook kinderen van huidige of vroegere medewerkers in ' t Hoekske… Alle ingezette 'verbetersporen' worden verfijnd en versterkt. De ploeg start ook 'denkoefeningen' over "later…" en over "wat als….". Ondertussen is er immers een nieuwe generatie voltijdse medewerkers, met jaren ervaring en met veel goesting in de horeca van de jaren 2020 en verder.

De toekomstjaren '20

De kroeg gaat op slot op vrijdagavond 13/3/20. Dat hadden we nog nooit meegemaakt. En voor de ploeg die al tientallen jaren dagelijks tussen die klanten staat, was het 'slot' en de 'afstand' moeilijk om dragen. Maar, nog de dag voor het effectief sluiten zitten we al, netjes gespreid, samen om te kijken hoe we van de nood een deugd maken. Meteen doen we een digitale sprong richting online communiceren en bestellen. Coronaveilige testsessies werden intern georganiseerd om een origineler tapas-aanbod uit te proberen. Na corona beseffen we dat 40 jaar lang is. De trekkers van weleer worden een dagje ouder. Vandaag loopt er een intensief traject om die volgende generatie klaar te maken om de toekomst van 't Hoekske te vrijwaren.. Vandaag zijn er in totaal een 90-tal medewerkers (inbegrepen studenten en flexi's). Een inschatting over de afgelopen 40 jaar, inbegrepen alle zijprojecten, doet vermoeden dat er ruim 1.000 medewerkers hebben bijgedragen aan dit verhaal.