Van idee tot opening…

Het Hoekske vind je al terug op de Ferraris kaarten van 1777, en ook in alle archieven of op de eerste foto's van Heist-op-den-Berg. De herberg heet al honderden jaren 'herberg den Hoek' of 'het Hoeksken'. De kroeg was in vorige eeuw ook gekend als 'Trapken Oep', bij 'Schoon Jeanneke'. Maar in 1983 stond de herberg een halfjaar leeg, zonder uitbater en zonder klanten. Met een minimum aan centen, kreeg de uitgeleefde kroeg toch een opknapbeurt en een moderne uitstraling. De kleuren waren niet langer bruin maar licht en fris.

De apenjaren '80…

Omwille van de link tussen verleden en toekomst, werd de oude naam, 't Hoekske toch behouden. 't Hoekske had ook nog terrasruimte op het eigen terrein en werd zo meteen de pionier van de terrascultuur in Heist. De eerste 24 terrasstoelen in de Bergstraat, waar dat er nu ruim 1.000 zijn. Het krottig pandje achter het Hoekske werd gekocht en nog enigszins onder de radar werd daar het 'pizzahoekske' geboren.

De doorleerjaren '90…

Samen met Jos (van 't Centrum) en Roger (van Eyckerhof) werd Horeca Zuiderkempen opgericht. Met gesloten horecarangen kon het strenge politiereglement op het sluitingsuur worden versoepeld. Maar veel belangrijker was dat er een "terrasreglement" kwam dat na de herinrichting in de Bergstraat in de ganse gemeente eindelijk terras mogelijk maakte op het openbaar domein. De Heistse horeca veranderde danig van uitzicht, aanpak en beleving. 't Hoekske kon het terras uitbreiden op de stoep. Het Eetkafee in Heist had ook nog ruimte op eigen terrein voor een groot terras. Ook de binnenruimtes werden telkens weer herbouwd om nog meer klanten nog beter te kunnen herbergen. Er kwam al vrij snel ook een zusje voor 't Eetkafee. In Aarschot wordt een pand gekocht en Dirk start er op.

De zware bouwjaren '00

Ondertussen zit de kleinste keuken van Heist en wijde omgeving in de kelder van 't Hoekske. Op dinsdag 11/9/2001 (nine eleven dus) zit de ploeg bijeen, want er dienen zich tegelijkertijd 3 belangrijke aankoopdossiers aan. Het Hoekske kunnen we eindelijk overkopen van de brouwer. In Aarschot kunnen we het naastgelegen pand aankopen voor Eetkafee Aarschot. En van Place 2B kunnen we een tussenliggend 'koertje' kopen. Dat laatste is cruciaal om ooit de keuken van 't Eetkafee uit te breiden. In de vraag "waar was u op…" kan deze vergadering scoren. Ondanks alle investeringspaniek in de wereld, stak de ploeg zich diep in schuld. Systematisch wordt in de keuken, achter de toog en in de zaal de werkefficiëntie verhoogt. Het Eetkafee krijgt een zolderruimte erbij. 't Hoekske krijgt een grondige metamorfose. De "veranda" wordt gebouwd. Maar even belangrijk zijn de werken onder die veranda met name een grote gekoelde bierkelder, die van op straathoogte kan worden beleverd. Het Eetkafee krijgt een aparte afwaskeuken, voorbereidingskeuken en op de bovenverdieping een modern uitgebreid sanitair.

De consolidatiejaren '10

Alle werken moeten hoe dan ook gespreid worden in de tijd. Echter, niet alle gewenste infrastructuuringrepen kunnen uitgevoerd worden, wegens te grote impact op de exploitatie. Langdurig sluiten om te verbouwen is op dat moment nog geen optie.

De toekomstjaren '20

De corona-sluiting was echter ook een onverwachte mogelijkheid om de vroegere plannen voor efficiëntie-verbouwingen toch aan te vangen. Iedere medewerker die wilde en kon helpen, werd ingeschakeld, met respect voor corona veiligheid De kelderkeuken van 't Hoekske is nu meer dan OK om de grote vraag naar tapas af te werken. Alle binnenruimtes kunnen nu multifunctioneel gebruikt worden. De coronaterrassen (op de trappen en aan het monument) mogen blijven en krijgen een bestendig mooi uitzicht. De kroeg staat klaar voor nog vele tientallen jaren.